Astım hastalığı, vücutta bronşların daralması veya tıkanmasıyla oluşan ve hastada nefes darlığına sebep olan hastalığın adıdır. Ancak bu hastalığın tedavisi mümkündür.
- Öksürme - özellikle geceleri
- Hırıltı
- Nefes darlığı
- Göğüs sıkışması, ağrı veya basınç
Gibi belirtiler astım belirtileridir. Yine de astımlı her insan aynı belirtilere sahip değildir . Bu belirtilerin hepsine sahip olamazsınız ya da farklı zamanlarda farklı belirtilere sahip olabilirsiniz. Astım semptomları bir astım atağından diğerine değişebilir, birinde hafif, diğerinde şiddetli olabilir.
Astım hastalığı olan bazı insanlar, semptomları olmadan uzun süre astım hastalığına yakalandıklarını fark etmeyebilirler Astım atakları olarak adlandırılan semptomların periyodik olarak kötüleşmesiyle bu bilinç de ortaya çıkar. Bazı hastalarda her gün astım semptomları olabilir. Buna ek olarak, bazı insanlar egzersiz sırasında yalnızca astımı ya da soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlarla astımı olduğunu anlayabilir. Hafif astım atakları genellikle daha yaygındır. Genellikle hava yolları birkaç dakika ila birkaç saat içinde tıkanır. Şiddetli ataklar daha az yaygındır. Şiddetli atakları önlemeye ve astımı kontrol altında tutmaya yardımcı olmak için hafif astım semptomlarını bile tanımak ve tedavi etmek önemlidir.
Astımın Erken Semptomları
Erken uyarı işaretleri, astım atağının başlamasından hemen önce veya başında gerçekleşen değişikliklerdir. Bu bulgular, iyi bilinen astım semptomlarından önce başlayabilir ve astımın kötüleşmekte olduğunu gösteren en erken belirtilerdir. Genelde bu tür işaretler günlük faaliyetlerinizi engelleyecek kadar şiddetli olmayabilirler. Ancak bu işaretleri tanıyarak bir astım atağını durdurabilir veya birinin daha da kötüye gitmesini önleyebilirsiniz.
Astımın erken uyarı işaretleri
- Sık sık öksürük-özellikle geceleri nefes darlığı
- Egzersiz yaparken çok yorgun veya zayıf hissetmek
- Egzersiz sonrası hırıltı veya öksürme
- Yorulmak
Soğuk algınlığı veya alerji bulguları arasında hapşırma burun akması öksürük, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı , baş ağrısı görülebilir.
Astım Tedavisi
Astım hastalığı geri dönüşümsüz safhaya girmediğinde, kolayca kontrol altına alınabilir. Astım tedavisi günümüzde çok basite indirgenmiştir. Düzenli tedavi gören hastaların yaşam konforu bozulmaz. Ancak eksik ya da düzensiz tedavi veya bilinçsiz ilaç kullanmak hastalığı iyileştireceği yerde daha da kötüleştirebilir. Astım tedavisinde, semptom giderici-hastayı rahatlatıcı ilaçlar verilir. Bunlar yine solunum yoluyla kullanılan ilaçlar sınıfına girerler. Tedavide verilen ilaçlarla hastanın nefes darlığı, hırıltılı solunumu ve öksürüğü yok olmaya başlar.
Astım atağı, havayollarını çevreleyen kas bantlarının sıkılaştırılması ile oluşur. Bu sıkılaştırmaya bronkospazma denir. Saldırı sırasında hava yollarının astarı şişirilir veya iltihaplanır ve hava yollarını astarlayan hücreler normalden daha fazla ve daha kalın mukus üretirler.Bütün bu faktörlerin bronkospazm, iltihaplanma ve mukus üretimi gibi faktörlerin solunum güçlüğü, hırıltılı solunum, öksürük, nefes darlığı ve normal günlük aktiviteleri yapma zorluğu gibi belirtileri vardır.
Öteki Astım Semptomları
- Nefes alırken şiddetli hırıltı
- öksürük
- Çok hızlı nefes alma
- Göğüs ağrısı veya basınç
- Sıkılaştırılmış boyun ve göğüs kasları, gerilmeler
- Konuşma zorluğu
- Endişe veya panik duyguları
- Soluk, terli yüz
- Mavi dudaklar veya tırnaklar
Astım atağının şiddeti hızla artabilir, bu nedenle bunları tanıdıktan hemen sonra bu astım semptomlarını tedavi etmek önemlidir. Yeterli astım tedavisi görmüyorsanız hastalığın son sürecinde konuşamayabilir ve dudaklarınızın çevresinde mavimsi renkler gelişmeye başlar.